Touchpoint of View: Vilket är det bästa tyget?

Idag, funderar vi över vilket material som skulle vara det mest hållbara alternativet om världens alla kläder skulle vara gjorda av just det? Vi frågade VTT-professorn Ali Harlin, vilken hans åsikt är.
Olika material används generellt sett i textilbranschen. Globalt producerades 120 miljoner ton textilfibrer under 2020. De mest använda textilfibrerna var polyester (56%) och bomull (23%) (källa: Fiber Year 2021). Vi kan uppehålla oss en liten stund och låta det sjunka in – storleken på volymen av fiberproduktionen. Vi pratar om 120 000 000 000 – 12 miljarder kilo. Ledsen att säga det, men en sådan massiv volym klarar inget nyproducerat fiber av att fylla behovet för, för att inte tala om kollapsen av biologisk mångfald som riskeras på detta sätt.
Professor Ali Harlin svarade så här på vår fråga:
Nytillverkad polyester, och nu även återvunnen polyester, finns det gott om för att använda i en växande textilmarknad. Men problemet är att de är oljebaserade och därmed får man problem med mikroplaster. Ull skulle kunna vara utmärkt på många sätt som fiber, men eftersom det är ett protein är det inte tillräckligt för att täcka behovet på global nivå. Det vanligaste och mest mångsidiga textilfibret är bomull, men med hänsyn tagen till landanvändning och hållbarhet så är återskapade fibrer som görs av lignocellulosa, trä eller jordbruksavfall allra troligast den mest hållbara lösningen.”
Det som professor Harlin sätter fingret på här ovan, är att de framtida textilfibrerna troligen kommer att härstamma från de “bomullsliknande” regenererade cellulosafibrerna. Materialet som, i bästa fall, skulle kunna tas omhand som biprodukt i annan industriell produktion. Det har sagts att den cirkulära ekonomin kommer att bli lösningen på hotet om den kollapsande biologiska mångfalden. Med andra ord, när vi minskar behovet av helt nya råvaror, minskar vi också belastningen på marken vilket i sin tur skyddar den biologiska mångfalden.
Och slutligen vill vi påminna dig om att det bästa plagget är det du redan har på dig. Det vi alla kan göra är att se till att minska behovet av nya textilfibrer genom att använda våra kläder så länge som möjligt, laga, ta hand om dem och att återvinna dem.
PS. Har du tänkt på att arbetskläder faktiskt förlänger livslängden på dina egna kläder?