K-Groups arbetskläder återvinns till fiber
Avlagda arbetskläder återvinns nu till nytt textilt råmaterial hos K Group. I ett cirkulärt samarbete med Touchpoint och Rester återvinns arbetskläder till fiber, för vilket K-Group söker ytterligare användningsområden i sina egna verksamheter. En outfit som bärs av enK-butiksanställd kan senare bli råmaterialet i till exempel en heminredningsprodukt eller ett nytt plagg. Mängden arbetskläder som konsumeras är betydande, eftersom de butiksanställda är fler än 20 000.
Arbetskläder håller ofta väldigt länge men när de tillslut har gått sönder eller slitits ut återvinns de nu i en gemensam modell mellan K Group, Touchpoint och Rester. Uttjänta arbetskläder från K-food butiker, Neste K-transportstationer, K-Rauta i Finland och Onninen Express kommer att återvinnas till fiber på Resters textilåtervinningsanläggning i Paimio, Finland.
Cirkulär ekonomi är ett strategiskt val för K Group och en av hörnstenarna i deras hållbarhetsarbete. Med den nya samarbetsmodellen kan textilavfallet återvinnas istället för att hamna i blandat avfall för förbränning. Den nya avfallslagstiftningen har också lett till att leta efter lösningar för insamling och återvinning av avfallstextilier.
"Övergången till en cirkulär ekonomi kräver en alltmer effektiv cirkulation av material och nära samarbete mellan företag för att skapa nya lösningar. Vi är glada att vi kan göra ett konkret bidrag till den finländska cirkulära ekonomin genom textilåtervinning. K-återförsäljare har också efterlyst en centraliserad modell för textilinsamling, så det är fantastiskt att vi kan göra detta möjligt, genom det här samarbetet. Vi planerar just nu för vilken typ av ytterligare användning vi kan ha av textilfibrerna i vår egen verksamhet", säger Timo Jäske, Keskos vice ordförande för hållbarhet inom dagligvaruhandeln.
K Groups returtransport mellan butikerna och centrallagret används för att samla in slitna kläder. Rena arbetsjackor, skjortor och byxor lastas på K Groups normala returlogistikfordon. Textilierna levereras till textilåtervinningsanläggningen i Paimio, där de görs om tillfibrer. De första lasterna från butikerna kommer att skickas till återvinningsanläggningen i oktober.
Återvunnen fiber har många användningsområden
Resters textilåtervinningsanläggning i Paimio är unik i Europa och har den största kapaciteten för att återvinna textilier i Nordeuropa. Den mekaniska fiberöppningsprocessen på anläggningen är en metod som inte bara kan tillämpas på arbetskläder, utan också på ett brett utbud av andra material och textilier.
"EU siktar på att alla textilprodukter som säljs på EU:s interna marknad ska vara hållbara, reparationsbara, återvinningsbara och till stor del tillverkade av återvunna fibrer, år 2030. Slutet kretslopp för återvinning av textilfibrer och återanvändning av materialflöden till nya arbetskläder är ett mål för oss och hela textilindustrin. Partnerskap är viktiga, eftersom den cirkulära ekonomin inte kan uppnås av en ensam person", säger Anna-Kaisa Huttunen, ansvarig för Partnerskap på Rester.
Tillsammans med Rester är Touchpoint ansvariga för den lagstadgade återvinningen av avfallstextilier till nya råmaterial för industrin. Återvunna textilfibrer har många potentiella användningsområden.
"Högkvalitativa arbetsklädesmaterial kan användas för att producera högkvalitativ återvunnen fiber, som kan användas som råmaterial till exempelvis stickade varor och nya arbetsklädesmaterial. Samarbetet med K Group har fört återvinningen av uttjänta textilier närmare det slutna kretsloppet av den cirkulära ekonomin, och bra saker händer redan",säger Joni Mäenpää, försäljningsdirektör på Touchpoint.
"Utöver fibrer som lämpar sig för textilindustrin söker vi också efter andra innovativa lösningar för olika inrednings- och byggprodukter", tillägger Huttunen från Rester.