‹   Ajankohtaista

Touchpoint of View: Oikea koko ja -huolto lisäävät työvaatteen käyttöikää

15.2.2023

Vaatteen käyttöiän pidennys on paras mahdollinen vastuullisuusteko, johon jokainen meistä voi vaikuttaa. Jos vaatteiden käyttöikää saadaan pidennettyä, vältytään uuden materiaalin ja tuotannon tarpeilta. Jokainen vaihe tekstiilituotannossa tuottaa päästöjä, joten mitä pidempään vaate on käytössä, sitä vähemmän on tarvetta tuottaa uutta.  

Vaatekoko menee ihmisillä usein ihon alle, koska vaatteet kirjaimellisesti ovat ihollamme koko työpäivän ajan. Yritämme saada ihmisiä unohtamaan kokolapun merkinnän ja keskittymään tuotteen väljyyksiin, jotta työvaate tukisi työtehtäviä mahdollisimman hyvin. Kun vaate on oikean kokoinen, näyttää kokonaisuus siistiltä ja työskentely on mutkatonta. Liian pieni vaate saa kantajansa näyttämään todellisuutta suuremmalta ja liian isoissa vaatteissa saattaa taas piillä työturvallisuus riski.

Työvaatteissa on paljon kangastuotteita, eli esimerkiksi perus paitapuseroa ja housuja. Näihin materiaaleihin tarvitsee lisätä vartalonmittoihin väljyyttä, jotta vaate tuntuisi mukavalta päällä. Esimerkiksi perus paitapuserossa sopiva väljyys rinnalla on + 10 cm vartalon mittaasi lisää. Tämä väljyys tarkoittaa sitä, että pystyt molemmista kainaloistasi nappaamaan sormiesi väliin noin 2 cm taitettua kangasta. Housujen ja hameiden osalta kannattaa aina vaatetta sovitettaessa kokeilla kyykistymistä. Sillä isot pakaralihaksemme tarvitsevat yllättävän paljon enemmän tilaa joutuessaan töihin.  

Ennen vanhaan, kun elastaanikuitua ei ollut vielä keksitty. Saatiin vaatteisiin käyttömukavuutta juuri väljyyksillä, joka esimerkiksi työhousuissa näkyi erilaisina laskoksina vyötärön alla. Neulostuotteissa tai elastaania sisältävissä kangastuotteissa käyttäjä saa päälleen tuotteen, joka on ympärysmitoiltaan käyttäjäänsä pienempi, tällöin puhutaan miinusväljyyksistä. Arjessa napakoita vaatteita on ainakin urheilupuolella paljon, ja ihmiset ovat alkaneet pitää siitä, että vaate tuntuu päällä, koska vaate on koko ajan kiristyksessä päälläsi. Näillekin tuotteille on paikkansa vaatekaapissa ja suosittelemmekin käyttämään tällaisia ihonmyötäistä välikerroksena työvaatteiden alla. Samalla tämä välikerros pidentää työvaatteidesi pesuväliä ja käyttöikää, kun ihon eritteet kiinnittyvät työvaatteen sijaan tähän välikerrokseen.

Kun ajatellaan vaatteen elinkaarta niin tämä jatkuva kiristyksessä oleminen lyhentää kuitujen käyttöikää merkittävästi. Eikä vaatteiden saumatkaan kestä kiristystä pitkään ja ne alkavat hajoilla. Voisimme melkein väittää, että liian pienen vaatteen valitsemisella on merkittävämpi negatiivinen vaikutus vaatteen elinkaareen kuin liian suuren vaatteen valitsemisella.  

Oikean koonvalinnan lisäksi vaatteen käyttövaihetta pidentää vaatteen oikea huolto. Kaikki ovat varmasti joskus pilanneet tekstiilituotteen pesukoneessa. Yleisin ongelma on liian kuuma lämpötila villatuotteelle, tai vaalean tuotteen peseminen tummien tai värjäävien tuotteiden kanssa. Ottamatta kantaa pesukoneiden energian tai vedenkäyttöön, tulisi vaatteiden pesussa ja huollossa ottaa vähintään huomioon valkopyykin ja värillisen pyykin erottelu, pesukoneen säännöllinen putsaus korkeassa lämpötilassa ja pesulämpötilalle sekä vaatteelle oikea pesuaine. Lisäksi kannattaa muistaa, että vaatteiden säännöllinen tuuletus on yksi tärkeä osa vaatehuoltoa. Kannattaa myös matalalla kynnyksellä kääntyä tekstiilipesuloiden puoleen vaatteiden hoidon osalta.

Kun valitset oikean koon, ei tarvitse turvautua poppakonsteihin.