Touchpoint of View: Materiaalit joihin pukeudumme
Vaatteissa on yllättävän vähän eri materiaaleja. Markkinoinnissa materiaaleista saatetaan käyttää erikoisia termejä, joita kutsutaan kauppanimiksi. Joistain kauppanimistä on tullut jopa yleiskielisiä käyttönimiä materiaaleille. Näistä esimerkkinä nylon, spandex ja Tencel (joiden viralliset kuitunimet ovat polyamidi, elastaani ja lyocell.)
Seuraavaksi listaamme yleisimmät vaatemateriaalit, sekä tavan, jolla voit mökkiolosuhteissa testata, mitä materiaalia vaatteesi on.
Mistä sitten tuntee eri materiaalit?
Jos yksinkertaistetaan asioita niin urheiluvaatteet eli vaikka kiiltävät ja kevyet juoksutrikoot ovat polyesteriä tai polyamidia. Nimen alussa poly- kertoo että materiaali on synteettinen kuitua, jota valmistetaan öljystä. (Nykyään raaka-aineelle on myös vaihtoehtoja kierrätetyn ja biopohjaisen ekologisempien vaihtoehtojen osalta) Jos hyppäät polyesteritrikoot päällä järveen ne eivät paina juurikaan ja tuntuu kuin olisi uikkarit päällä. Muutaman juoksuaskeleen jälkeen housut tuntuvatkin jo melkein kuivilta.
Välikerroksena suoraan iholla saatat käyttää ihanaa merinovillakerrastoa. Sen pinta on vähän pörröinen, mutta se juuri tekee kerrastosta lämpimän. Jos villaa käsitellään pesujen kestäväksi niin se ei edes kutistu. Ja jos hyppäät villakerrasto päällä järveen vaatteet ehkä painavat hieman, mutta lämmittävät silti ihanasti. Mutta jos ”villa” kerrastosi olikin akryyliä ei se paljon lämmitä enää märkänä.
Puuvilla on aika helppo tunnistaa. Perus bändipaita on puuvillaa. Se on keveä, rypistyy vähän ja jos se kastuu, se tuntuu painavalta. Kosteudenimukykynsä takia se tuntuu mukavalta iholla, koska pieni hiki imeytyy kuituun eikä vaate tunnu heti märältä. Ja jos hyppäät oikein paksut puuvillafarkut päällä järveen, painavat ne jo todella paljon, koska kuidut imevät itseensä paljon vettä. Ja saat luultavasti juosta koko loppupäivän, ennen kun housut tuntuvat kuivilta.
Puuvillan kaltainen kuitu viskoosi on vaatemateriaalina keveä ja yleensä ohuempi kuin puuvilla. Viskoosissa on vähän enemmän kiiltoa kuin puuvillassa, koska se on ihmisen tekemä kuitu ja kuidusta saadaan tasalaatuista ja pitkää. Tunnistat viskoosin viimeistään pesun jälkeen, kun nostat märän viskoosipaidan kuivumaan, se tuntuu kovalta ja paperimaiselta. Eli jos hyppäät viskoosipaita päällä järveen, huomaat, että materiaali ns. kovettuu ennen, kun se suht nopeasti kuivahtaa taas laskeutuvaksi. (Muita viskoosin kaltaisia materiaaleja ovat mm. modaali ja triasetaatti)
Kuitumateriaaleja tietenkin myös sekoitetaan keskenään. Puuvilla ja Polyesteri yhdistetään yleensä kompensoimaan toistensa ominaisuuksia. Polyesteri tuo keveyttä ja lujuutta siinä missä puuvilla tuo kosteudenimukykynsä pehmeän tuntunsa.
Joskus kallista kuitua kompensoidaan edullisemmalla kuidulla. Esimerkiksi villaan lisätään villan kaltaista synteettistä kuitua eli akryyliä tuomaan hintaa alas ja keventämään villavaatetta. On myös olemassa ns. lisäainekuituja, joista yleisin esimerkki on elastaani. Se lisätään yllä oleviin kuituihin tuomaan joustoa.
Uskomme, että näitä yllä mainittuja materiaaleja on 90 % sinun vaatekaapissasi. Vaatehuoltoon liittyen. Viskoosi, jotkin villat ja silkki ovat ainoita, joita pitää pestä hellävaroen ja alle 40 lämpötilassa. Ainakin teoriassa muut kuidut kestävät 60 asteen lämpötilan, luki pesulapussa mitä tahansa.
Hyvää kesää!