Pohjoismaiset edelläkävijät muuntavat käytetyt työvaatteet uudeksi raaka-aineeksi
Kaksi tekstiilialan edelläkävijää aloittaa kiertotaloutta tukevan laajamittaisen yhteistyön Pohjoismaissa. Ruotsalainen tekstiilipalveluyritys Elis ja suomalainen kierrätyksen edelläkävijä Rester tekevät yhteistyötä antaakseen elinkaarensa päässä oleville työvaatteille uuden elämän mekaanisella käsittelyllä, jolla työvaatteet muunnetaan uudeksi raaka-aineeksi.
Ruotsalainen tekstiilipalveluyritys Elis ja suomalainen tekstiilien kierrätysyritys Rester ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tarkoituksena on kierrättää Elisin toimittamia käytettyjä työvaatteita uudeksi tekstiilikuiduksi ja raaka-aineeksi. Resterin toteuttamassa mekaanisessa käsittelyssä poistotekstiilit prosessoidaan pienemmiksi komponenteiksi ja tekstiilikuiduiksi, joita voidaan sitten käyttää raaka-aineena erilaisissa teollisissa käyttötarkoituksissa.
- Työvaatteiden kierrätys voi olla hankalaa, koska vaatteissa on usein käytetty useita erilaisia materiaaleja ja tekstiiliyhdistelmiä, kertoo Elisin kestävyysasioista vastaava koordinaattori Caroline Düberg Martinsson. Rester on ainutkertainen alansa osaaja, joka keskittyy vaativien tekstiilien laajamittaiseen kierrätykseen. Elis on kansainvälisellä tasolla toimiva yritys, joka käsittelee päivittäin satoja tuhansia vaatteita ja tekstiilejä teollisuudelle, kaupan alalle, terveydenhuoltoalalle, hotelleille ja ravintoloille.
Merkittäviä ympäristöhyötyjä
Sekä Elis että Rester ovat tekstiilialan edelläkävijöitä kiertotalouden saralla. Yhteistyö on kummallekin yritykselle konkreettinen edistysaskel kohti yritysten tavoitteita, joilla ne pyrkivät ratkaisemaan tekstiilijätteeseen liittyviä haasteita. Vuosittain jätteeksi päättyy maailmanlaajuisesti noin 90 miljoonaa tonnia tekstiilejä. Samaan aikaan tekstiilituotanto jatkaa kasvuaan. Alan osuus koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä on nykyään 10 prosentin luokkaa. Ruotsissa tekstiilejä heitetään vuosittain roskiin keskimäärin kahdeksan kilogrammaa henkeä kohti.
- Noin 80 prosenttia vaatteen ympäristövaikutuksesta aiheutuu valmistusvaiheesta. Kierrättämällä jo valmistettua materiaalia minimoimme tarpeen tuottaa uusia kuituja ja materiaaleja, mikä voi auttaa säästämään luonnonvaroja suurestikin. Tekstiileistä ei tule käyttökelvottomia, vaikka tietty vaate ei enää kelpaisi käyttöön, toteaa Elisin kestävyysasioista vastaava koordinaattori Caroline Düberg Martinsson.
Pohjois-Euroopan suurin toimija
Rester avasi Suomeen kierrätyslaitoksen marraskuussa 2021. Kierrätyslaitos on Pohjois-Euroopan suurin. Jokaista tuotettua kuitutonnia kohti kierrätys säästää 525 tuhatta litraa vettä ja 3 700 kilogrammaa hiilidioksidia verrattuna täysin uuden tekstiilikuidun tuottamiseen.
- Kierrätystalouteen ryhtyvältä täytyy löytyä halua ja valmiutta muuttaa koko arvoketjua. Tekstiilien kierrätys edellyttää sitoutumista ja tiettyä tahtotilaa paitsi Resterin jätetekstiilitoimittajilta, kuten Elisiltä, mutta myös yrityksiltä, jotka tavoittelevat muutosta käyttämällä kierrätyskuituja. Muutoksessa voi olla kyse esimerkiksi uusista toimintatavoista tai kuidun käyttötarkoituksen vaihtumisesta raaka-aineen teknisten ominaisuuksien tai laadun mukaan. Yksi tärkeimmistä tekijöistä kierrätyskuidun teollisen käytön suhteen on löytää jokaiselle materiaalifraktiolle paras mahdollinen käyttösovellus, joka auttaa saamaan aikaan suurempia ympäristösäästöjä, kertoo Resterin asiakkuus- ja kehitysvastaava Henna Knuutila.
Laajempi kierrätystoiminta vastaa myös EU:n säännöksiä, joiden mukaan tekstiilijäte on erilliskerättävä vuoteen 2025 mennessä.
Pilottiprojektin tulokset heti nähtävissä
Yhteistyö Elisin ja Resterin välillä aloitettiin kesällä 2021 pilottiprojektin muodossa. Tuloksia saatiin aikaan nopeasti:
- Tähän mennessä Elis on lähettänyt Resterin kierrätettäväksi hieman yli 8,8 tonnia tekstiilejä. Tämä tarkoittaa, että olemme säästäneet yli 4 600 kuutiometriä vettä ja 32 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia uudistuotantoon verrattuna, mainitsee Elisin kestävyysasioista vastaava koordinaattori Caroline Düberg Martinsson. Yksi Elisin kestävyystavoitteista vuoteen 2030 mennessä on uudelleenkäyttää tai kierrättää kaikki poistotekstiilit. Resterin kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta käytetyt työvaatteemme ja muut tekstiilit saavat uuden elämän uusien tuotteiden raaka-aineena sen sijaan, että ne päätyisivät energiajätteeksi.
Elis tarjoaa kattavia vuokrausratkaisuja hygienia- ja tekstiilipalvelujen alalla. Elisin asiakaskunta koostuu terveydenhuolto- ja hoitoalan, teollisuuden, puhdastilojen sekä hotelli- ja ravintola-alan asiakkaista. Elisin pesuloiden ja asiakkaiden välillä liikkuu päivittäin satoja tuhansia työvaatteita, mattoja, kuivausliinoja, vuodevaatteita ja kylpyhuone- ja keittiötekstiilejä. Jokaisen vaatteen ja tekstiilin käyttöä optimoidaan logistiikalla ja tekstiilien hoitamisella, mikä vähentää uustuotannon tarvetta. Tämä toimintatapa juontaa suoraan juurensa Ruotsin visioon kiertotalouteen perustuvasta yhteiskunnasta. Elis on noudattanut tätä mallia jo yli 70 vuoden ajan.
Elis Textil Sverige AB on osa pörssissä noteerattua ranskalaista Elis-konsernia, joka harjoittaa toimintaansa 28 eri maassa Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Ruotsissa Elisin pääkonttori on Malmössä. Eri puolilla Ruotsia sijaitsevissa Elisin 26 toimipisteessä työskentelee 1 400 työntekijää. Yhtiön vuotuinen liikevaihto on 2,1 miljardia Ruotsin kruunua. Vuonna 2020 Elis sertifioitiin Ruotsin ensimmäisenä yhtiönä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi tehdystä työstä.
Yhteystiedot:
Markkinointipäällikkö
Linda Nilsson
0721 282 890
linda.nilsson@elis.com
Rester on globaalisti johtava edelläkävijä tekstiilikierrätyksen arvoketjujen rakentamisessa. Kaakkois-Suomeen sijoittautunut yhtiö tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja, joilla poistotekstiilit ja tuotannon sivuvirrat voidaan jalostaa uusiokuiduksi ja laadukkaaksi raaka-aineeksi. Prosessin aikana tekstiilit avataan mekaanisesti kuiduiksi. Rester-kierrätyskuitua voidaan käyttää monilla eri aloilla vaihtoehtona neitseelliselle raaka-aineelle. Asiakaskuntamme koostuu tekstiilejä käyttävistä yrityksistä, jotka toimittavat meille poistotekstiilejä, sekä yrityksistä, jotka käyttävät Rester-kierrätyskuitua omassa tuotannossa tai omissa tuotteissaan.
Vuonna 2019 perustettu Rester aloitti toimintansa marraskuussa 2021. Resterin pääomistaja on ekologisia työvaatteita valmistava Touchpoint Oy.
Yhteystiedot:
Myynti & Asiakkuudet
Henna Knuutila
+358 50 5477266
henna@rester.fi