‹   Ajankohtaista

Enough is enough-Sustainable textile procurement. Webinaari

31.1.2024

Tekstiiliala on murroksessa. EU:n tahtotila on vuoteen 2030 mennessä saada yritykset tekemään kestävämpää liiketoimintaa. Yritysten tahtotila on selvästi tehdä kestäviä toimia, mutta miten? Päätimme järjestää yhdessä Resterin kanssa Webinaarin, jotta tekstiilien hankkijat saisivat eväitä siihen, miten toimia kestävämmin. Katso tallenne mielenkiintoisesta keskustelusta, saat paljon hyviä näkemyksiä tekstiilihankintojen kehittämiseen.

Stéphane Popescu / CEO, COSE361 Sustainable Apparel & Footwear Consultancy

Stéphane kertoi mitkä 4 kohtaa EU:n tekstiilistrategiasta kaikkien tekstiilialalla toimivien pitäisi tietää tai ainakin seurata tarkasti:

  1. Tekstiilien tuottajavastuu eli EPR (tämä on ollut Ranskassa käytössä jo 10 vuotta!)
  2. ESPR ja Digitaalinen tuotepassi
  3. Vihreät väittämät ja PEF
  4. CSRD ja ESRS

Stéphane nosti siis yleisesti EU:n tekstiilistrategiaa ja tulevia vaatimustenmukaisuuksia. Lisäksi saimme kuulla, mitä Ranska on jo tehnyt pitkällä aikajänteellä sekä muutaman hyvän yritys esimerkin. Stéphanen mielestä juuri työvaateala pystyy toimimaan tekstiilialan tulevien vaatimusten mukaisesti, koska työvaateala pystyy kiertotalouteen, läpinäkyvyyteen, ekosuunnitteluun sekä yhteistyöhön.

Stéfanen nostot:

  • Läpinäkyvyys & Jäljitettävyys
  • Vastuullisemmat materiaalit (niitä ei riitä kaikille tulevaisuudessa)
  • Kiertotalous
  • PEF

Hanna Lehmuskoski / Ympäristöpäällikkö, Kesko

Kesko on juuri julkaistun Global 100 listauksen mukaan maailman vastuullisin päivittäistavarakaupan yritys. Hanna kertoi Keskon työstä kestävyyden eteen ja saimme kuulla, että loppujen lopuksi kestävyys on Keskolla valinta. Hannan nostoissa tuli mm. esille, Keskon päästöt, code of conduct sekä globaali arvoketju. Tiesitkö, että Kesko lähettää käytöstä poistuvat työvaatteensa Resterin kuitukierrätykseen.

Hannan nostot:

  • Tiedä raaka-aineidesi lähteet
  • Tunnista tuotantoketjusi ja löydä kohdat, joita tulee työstää
  • Data!

Tomi Hilvo /Nordic Way Group

Tomi esitteli kestävän liiketoiminnan viitekehyksen ja miten kurotaan kiinni myynnin ja kestävän liiketoiminnan välinen kuilu. Tomi korosti holistista eli kokonaisvaltaista kestävyysajattelua, mikä tuo etuja liiketoiminnan kaikille osa-alueille.

Tomin nostot:

  • Yhteistyö
  • KPI:t
  • Holistinen ajattelu ja - lähestyminen

Lisäksi Tomi huomautti, että tämä kaikki on jatkuva prosessi eli kukaan ei koskaan ole valmis näiden asioiden kanssa. Tärkeintä on ryhtyä toimeen!

Tomi Hilvo/Noora Salonoja, CEO Touchpoint Oy with Anders Mixe, Kategoriapäällikkö, Capio Nordic

Paneelikeskustelussamme jaettiin esimerkillinen yhteistyötarina, jossa työvaateratkaisut ovat tuoneet sekä hankkijalle että tuottajalle kestävää, vastuullista sekä taloudellista lisäarvoa. Toimivan yhteistyön lopputulos on lisännyt työntekijöiden tyytyväisyyttä työvaatteisiin.

Terveydenhuoltoalan palveluja tarjoava Capio otti kokonaisvaltaisen lähestymistavan uusien työvaatehankintojensa yhteydessä. Paneelikeskustelussa käy ilmi, mitä kaikkea mahdollista tuli ottaa huomioon, jotta työvaatteet olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä ja miten 26 housu kokoa saatiin katettua vain yhdeksällä koolla.

Paneelin nostot:

  • Uskalla tehdä uudella tavalla
  • Keskustele avoimesti
  • Yhteistyö

Anna-Kaisa Huttunen/ Kumppanuusvastaava, Rester Oy

Anna-Kaisa toi tekstiilien kierrätyksen näkökulman tekstiilihankintoihin. Anna-Kaisa havainnollisti pääpointtejaan Mitä jos? kysymyksillä. Vain 1 % käytöstä poistuneista vaatteista pääsee uudelleen kiertoon kuiduksi. Euroopan 7,5 miljoonan tonnin tekstiiliongelmassa tämä luku on liian pieni. Mitä jos poistotekstiiliteollisuus onkin materiaalien kultakaivo, joka odottaa käyttöönottoa? Anna-Kaisa purki myös myyttejä siitä, että poistotekstiiliteollisuudelle ei ole infraa, kierrätetyn tekstiilin laatu on liian heikkoa ja että kierrätetyt kuidut olisivat liian kalliita. Kustannustehokkuus millä tahansa alalla saavutetaan, kun tuotteelle on kysyntää.

Anna-Kaisan nostot:

  • Pienillä askelilla kohti uutta normaalia
  • 10 % kierrätettyä sisältöä tekstiileissä on aluksi tarpeeksi
  • Hyväksykäämme kierrätetyn tekstiilin mahdolliset meleeratut värit

Lopuksi puhujiltamme kysyttiin vielä muutama yleisökysymys, jotka toivat mielenkiintoista tietoa muun muassa siitä, mitä tekstiilejä Kesko kierrättää, miten Ranskassa tarjotaan kannustimia kierrätyspalveluille sekä yhteistyön korostamisesta tekstiilien kiertotaloudessa.

Juontajamme Hanne päätti keskustelun nostamalla vielä kolme pointtia, joista jokainen meistä pystyy aloittamaan työn kohti kestävämpää tekstiilialaa.

  • Yhteistyö
  • Data
  • Kulutuskäyttäytymisen muutos

Katso koko webinaarin tallenne tästä!