Ciiyou – Kiertotalouden ytimessä
Kävimme tutustumassa asiakkaamme Ciiyoun toimintaan Helsingin Salmisaaressa energiayhtiö Helenin entisissä tiloissa. Ciiyou on Oulusta lähtöisin oleva start-up yritys ja tänä vuonna yrityksen toimintaan lähtivät mukaan Sami ja Nina Garam. He ovat vetäneet alkuvuodesta asti yrityksen toimintaa Helsingissä. Yrityksen voi sanoa olevan kiertotalouden ytimessä sillä Ciiyoun idea on kerätä kaupoilta muutoin hävikkiin joutuvia ylijäämätuotteita ja valmistaa niistä takaisin kaupoille myytäviä ruoka-annoksia. Merkittäviä asiakkaita ovat myös ravintolat ja kuluttajat verkkokaupan kautta, joka avataan Helsingissä kesäkuun aikana. Yrityksellä itsellään on käytössä myös sähköauto, logistiikkakumppani on valittu kestävyys etunenässä ja tulevaisuudessa ruokarasiatkin tullaan korvaamaan ekologisemmilla vaihtoehdoilla. Kuljetusketjut suunnitellaan mahdollisimman tehokkaiksi, jotta vältyttäisiin ylimääräiseltä ajamiselta ja esimerkiksi kuormakirjoja ei tulostella vaan ne ovat sähköisenä. Myös yrityksen työntekijöiltä halutaan aidosti asiaan vihkiytymistä, sillä heidänkin toiminnallaan on merkitystä, jotta yritys pystyy pienentämään hiilijalanjälkeään. Aidosti ekologiset vaihtoehdot saivat Ciiyoun myös valitsemaan Touchpointin työvaatetoimittajakseen. Työvaatteista onkin tullut hyvää palautetta ja Nina Garam kertoo, että ne kestävät hyvin yrityksen vauhdikkaassa arjessa, ovat mukavia päällä ja erityisesti hengittävyys on huippuluokkaa!
Ja vaikka kiertotalous on syvällä yrityksen dna:ssa niin ensisijainen fokus on kuitenkin tehdä aidosti hyvää ja maistuvaa ruokaa, sanoo Sami Garam. ”Kaupat haluavat priimaa hyllyille, mutta näin kokin näkökulmasta heittävät sitä kuitenkin paljon roskiin. Esimerkiksi kuluttajat eivät osta tomaattia, jos se on vähänkin ryppyinen, mutta kuitenkin täysin syömäkelpoinen”, toteaa Garam ja sanoo olevansa yllättynyt kuinka suuret määrät hyvää raaka-ainetta kauppojen tuorehyllyiltä päätyy hävikkiin.
”Yleensä se vähän nuhjuiselta näyttävä tomaatti mikä jää kuluttajalta hyllyyn on vielä se maistuvin, kun se on saanut kypsyä pidempään. Taas se silein ja kaunein yksilö mikä yleensa taas ostoskoriin päätyy on vielä raaka ja siksi maultaan huonompi”, jatkaa Nina Garam ja toivoo, että kuluttajatkin tunnistaisivat tämän asian paremmin.
Ajasta huolimatta yritys on otettu hyvin vastaan ja tavoitteena on kasvaa kaupunki kerrallaan. Yrityksen toiminta perustuu kuitenkin niin paljon paikallisuuteen niin kasvun pitää tapahtua kyseinen kaupungin muottiin sopivaksi. Mahdollisuuksia on myös kasvaa valtakunnallisesti, mutta siihen tarvittaisiin suuri keskuskeittiö ja muu infra. Hävikkiä syntyy kuitenkin sen verran paljon, että raaka-aineiden puutteesta se ei ainakaan jää kiinni.